Konsten att förnya ett rum

De flesta av oss uppskattar förändring, i våra liv likväl våra hem. Alla som har klivit in i ett rum och nästan blivit besviken över hur det ser ut kanske borde börja fundera på sätt att förnya rummet. Det är dock inte alltid så enkelt att vet hur man tacklar detta utan att byta ut allt som finns i rummet.

Måla väggarna

När man är väldigt van vid ett rum tänker man inte lika mycket på hur stor skillnad färgen på väggarna egentligen gör. Men tar man sig tiden och målar dem en ny färg kommer man snabbt märka hur mycket känslan av rummet faktiskt kan förändras. Följ dock experternas tips och undvik den billiga färgen så blir resultatet så mycket bättre.

Förändra ljussättningen

Belysningen i ett rum kan också göra väldigt mycket för hur vi uppfattar det. Väldigt enkel belysning med få ljuspunkter kan skapa ett väldigt platt och trist intryck. Genom att sätta in lite mer dynamisk belysning kan då vara precis vad rummet behöver. Punkt- och effektbelysning kan hjälpa ögonen att mer uppmärksamma specifika delar av ett rum och på så sätt ge det en nytt djup.

Små detaljer

Helhetsintrycket av ett rum kan också förbättras genom de små sakerna. Detaljobjekt som prydnadssaker, kuddar, doftljus och liknande kan alla få ett rum att se mer levande ut. Satsa på saker som passar in i rummets färgschema och stil eller något snyggt som står ut med en bra kontrastfärg.

Knoppar och handtag

I rum med många lådor och skåp, som exempelvis köket, gör knoppar och handtag mer än man först tror. Vi ser dem tillslut som bara en del av lådorna och skåpen, men byter vi ut bara dem ser man snabbt hur det är sin egen sak och tillför något väldigt påtagligt till ett rum. Att gå från exempelvis trä till blank metall kan vara en speciellt stor förändring.