by
on
under
Permalink

Tips innan du köper ett gammalt hus

Äldre hus har en charm som bara fås med ålder och bra hantverk. Idag går det att få äldre hus till bra pris på grunda av renoveringsarbetet som behöver göras. Gamla hus har sina hemligheter och överraskningar, är du förberedd på det värsta och har en plan i åtanke kommer inget renoveringsprojekt känns för övermäktigt eller jobbigt.

Avloppet

Gamla gjutjärnsrör har en lång livslängd men även de angrips av rost och blir sköra med tiden. Om huset behöver helrenoveras kan vi nästan garantera att avloppsstammarna är av gjutjärn och börjar nå slutet. Att riva upp alla golv och väggar för att följa stammen från rum till rum kan vara ett onödigt ingrepp om rören inte har spruckit eller gått av. Istället kan du göra en relining som inte kräver några stora ingrepp alls. Man bygger upp ett nytt skikt på insidan av röret och tack vare att gjutjärnsrören har så stor dimension, behöver du inte vara orolig för att röret ska bli för litet efter en relining.

Tätskikt

Förvänta er att tätskikt är uttjänta och inte uppfyller dagens krav. Ett tätskikt har en livslängd på mellan 15-30 år. I villor som är mer än 80 år gamla är risken att det inte finns något tätskikt alls utan endast en gjuten sula och klinker. I sådana badrum har man alltid använt badkar, det minimerar vattenspillet på väggarna och vattnet avleds direkt från badkaret till golvbrunnen med ett rör. För att kunna använda badrummet är det bäst att forstätta med badkar till dess att ni renoverat badrummet, eller att ni ställer in en duschkabin med en slang som leder ner i golvbrunnen.

Elen

Gammal el kan vara livsfarlig. Man brukar säga att el har en livslängd på 40 år men den kan hålla betydligt längre. Dock är det svårt att veta om några kablar eller armaturer blivit strömförande på grund av eftersatt underhåll. Förr använde man kablar klädd i tyg eller la dem i pansarrör. En trasig kabel kan få hela röret att bli strömförande och torkat tyg behöver bara en liten gnista för att börja brinna. Det kan alltså vara värt att kosta på en elbesiktning innan börjar koppla in moderna apparater i hemmet.